Συνεργασία Σχολής ΜΗΠΕΡ Πολυτεχνείου Κρήτης - Harvard University

Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιλαμβάνει ποικίλες πτητικές οργανικές ουσίες (VOCs), οι οποίες εκπέμπονται από φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές. Υλικά όπως ελαστικές επιφάνειες και επιφάνειες εδάφους εκπέμπουν σύνθετες πτητικές ενώσεις που, κάτω από ορισμένες συνθήκες, δύναται να απειλήσουν το περιβάλλον και κατά συνέπεια την υγεία του ανθρώπου. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο αριθμός και η συγκέντρωση των πτητικών ουσιών αυξάνονται. Στην Ελλάδα η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αγγίξει μέχρι και τους 40οC και τα επίπεδα υγρασίας το 80% καθιστώντας την μια χώρα με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον.

Στα πλαίσια της διδακτορικής της έρευνας βρέθηκε στα Χανιά η Ελένη Δόβρου, η οποία είναι απόφοιτη της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και πραγματοποιεί τις διδακτορικές σπουδές της στο ερευνητικό group του καθηγητή Frank Keutsch στο Harvard University των ΗΠΑ. Οι πρώτες επαφές για τη συνεργασία των δυο σχολών έγιναν με τον κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος, καθηγητή Γεώργιο Καρατζά, και η συνεργασία επισφραγίστηκε από τον καθηγητή Ευάγγελο Διαμαντόπουλο. Ο κύριος Διαμαντόπουλος παρείχε τα όργανα ανάλυσης των δειγμάτων, τα οποία συλλέχθηκαν με εξοπλισμό που εστάλη από το Harvard. Σε αυτές τις μετρήσεις αναγνωρίστηκαν ποικίλες πτητικές οργανικές ενώσεις κάτω από διάφορες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και ακτινοβολίας, καθώς οι μετρήσεις έγιναν στο πεδίο. Τα αποτελέσματα είναι αντικείμενο για περαιτέρω ανάλυση και θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχεια της έρευνας της Ελένης. Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια των πειραμάτων σημαντική ήταν η συνεργασία της Ελένης με την υπεύθυνη του εργαστηρίου, κυρία Ελισάβετ Κουκουράκη.

PHoto Dovrou

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή Frank Keutsch και την διδακτορική του φοιτήτρια Ελένη Δόβρου για την πολύτιμη συνεργασία.


Τελευταία Ενημέρωση στις 31-08-2017 11:02

 

Πληροφορίες: Γραμματεία ΜΗΠΕΡ - Τηλ.: +30 28210 37781, +30 28210 37788, fax: +30 28210 37846, +30 28210 37858, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.